Warning: getimagesize(./herci/61/7_11221154854761.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/66295/virtual/www/domains/dvdedice.cz/inc_front_end/pages/p_detail_herec.php on line 39
Herci a herečky: THURMANOVÁ Uma
DVDedice
Nákupní košík
Poloľek:81
Cena:7082,- Kč
Dokončit objednávku     
 DVD
Najlacnější DVD filmy na Slovensku Filmy na DVD od 49 Kč
PŘEPNĚTE SHOP NA CZ NEBO SK VERZI

NOVINKY

Pokud chcete být informování o aktualitách, speciálních nabídkách, slevách a novinkách

Napište prosím svůj email

KLUB DVDedice

Bezplatné klubové členství
- slevy pro registrované
- soutěľe, dárky a DVD
- pravidelné informace o novinkách a speciálních nabídkách


více informací »

DVD NOVINKY

Herci a herečky: THURMANOVÁ Uma

THURMANOVÁ Uma

(Uma Karuna Thurman)

nar. 29. dubna 1970 - Boston, Massachusetts (USA)

Je dcerou praktické psychoterapeutky švédského původu Neny von Shleebrugge (za mlada pracovala jako modelka a byla manželkou filozofa Timothy Learyho) a univerzitního profesora Roberta A. F. Thurmana (1965 se stal prvním Američanem, kterého tibetský dalajláma uvedl do mnišského stavu), kvůli jehož studiu asijské kultury strávila rodina tři roky (1982-85) v Indii. Podobně jako dalším třem dětem (Dechen, Gauden, Mipam) dal i jí orientální jméno Uma (jméno matky hinduistického boha Ganéši a znamená "ta, která přináší požehnání"). Od dětství, kdy vyrůstala ve Woodstocku, New Yorku a massachusettském Amherstu, chtěla být herečkou. Nejprve navštěvovala přípravnou školu Northfield Mt. Herman, odkud přešla do newyorské Professional Children's School, kde absolvovala odbornou hereckou průpravu. Ještě během středoškolských studií začínala jako modelka. Před film. kamerou debutovala hlavní rolí prostitutky Laury, která v melodramatickém thrilleru Polib tatínka na dobrou noc (r. P. I. Huemer) svádí muže, aby je pak ve svém bytě omámila drogami a okradla. Zcela protikladnou hrdinku ztělesnila ve film. adaptaci románu v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (r. S. Frears), kde se představila jako naivní zamilovaná aristokratka Cécile de Volanges, kterou po nocích zaučuje do tajů milování intrikánský vikomt (John Malkovich). Působivý výkon podala v postavě June Millerové, manželky spisovatele Henryho Millera (Fred Ward), o jehož skandálním životě a erotických vášních vypráví životopisný film Henry & June (r. Ph. Kaufman). Ve světě neřesti, zločinu a překvářky se pohybují také jiné její hrdinky: citově frustrovaná Diana Baylorová, jejíž proradná sestra (Kim Basingerová) ji zneužije ke svým zločineckým záměrům, v hitchcockovském psychothrilleru Mrazivá vášeň (r. Ph. Joanou); narkomanka Mia, manželka vlivného černého gangstera (Ving Rhames), v kriminální černé komedii Pulp Fiction - historky z podsvětí (r. Q. Tarantino) (nominace na Oscara 1994, Zlatý glóbus 1994 a cenu BAFTA 1994). V únoru 1999 se představila v úloze Jennifer v mimobroadwayské inscenaci Martina Crimpa podle Molièrovy komedie Misantrop. Jejím prvním manželem byl 1988-89 britský herec Gary Oldman. Při natáčení sci-fi thrilleru Gattaca (r. A. Niccol), v němž vytvořila postavu techničky Ireny, se sblížila s hercem Ethanem Hawkem, za něhož se 1998 provdala a s nímž má dceru Mayu Ray (nar. 1998).


Filmografie

1987 - Kiss Daddy Good Night (Polib tatínka na dobrou noc;r. Peter Ily Huemer);
1988 - JohnnyBe Good (Johnny, buď hodný - V; r.Bud Smith); Dangerous Liaisons (Nebezpečnéznámosti - V; r. Stephen Frears); The Adventures of Baron Munchausen (Dobrodružství barona Prášila - V; r.Terry Gilliam);
1989 - Where theHeart Is (Tam, kde je srdce; r. John Boorman);
1990 - Henry & June - V (r. Philip Kaufman);
1991 -Robin Hood - V (TV; r. John Irvin);
1992 - Final Analysis (Mrazivá vášeň; r. Phil Joanou);Jennifer Eight (Jennifer 8 - V; r.Bruce Robinson); Mad Dog and Glory (VzteklejPes a Glorie; r. John MacNaughton);
1993 - Even Cowgirls Get the Blues (I kovbojské dívky mívají splín; r. GusVan Sant);
1994 - Pulp Fiction (Pulp Fiction - historky z podsvětí; r.Quentin Tarantino);
1995 - A Monthby the Lake (Měsíc u jezera - V; r.John Irvin);
1996 - Beautiful Girls(Nádherný holky - V; r. Ted Demme);The Truth About Cats & Dogs (Pročkočka není pes?; r. Michael Lehmann);
1997 - Batman & Robin (Batman aRobin; r. Joel Schumacher);Gattaca - V (r. Andrew Niccol);
1998 - LesMisérables (Bídníci; r. BilleAugust); The Avengers (Mstitelé; r.Jeremiah Chechik);
1999 - Sweet andLowdown (Sladký ničema; r. WoodyAllen);
2000 - Vatel - V (r. Roland Joffé); The Golden Bowl (Zlatá mísa; r. JamesIvory); Tape (r. Richard Linklater);
2001 - Chelsea Walls (Zdi v hotelu Chelsea; r. Ethan Hawke);
2002 - Hysterical Blindness (TV - Duševní slepota - KTV; r. Mira Nairová;+ spol. prod.);
2003 - Kill BillVol. 1 (Kill Bill; r. QuentinTarantino; + spol. námět); Paycheck (Výplata;r. John Woo);
2004 - Kill Bill: Vol.2 (Kill Bill 2; r. QuentinTarantino); Accidental Husband (Náhodný manžel; r. Hugh Wilson).


Bibliografie

Satelit, 2000, č. 34, s. 60
(rozhovor). - Story, 1998, č. 47, s. 38-39. - Cinema, 1998, č. 10, s. 44-46.
-  Satelit, 1998, č. 39, s. 60. - Film
Jam, 1998, č. 8, s. 18-19. -  Satelit,
1997, č. 49, s. 52-53 (rozhovor). - Kinorevue, 1997, č. 2, s. 51. - Kino, 1992,
č. 24, s. 11.

 
optimalizace PageRank.cz $(document).ready(function(){ $("#cntw:first a[rel^='prettyPhoto']").prettyPhoto({animationSpeed:'fast',theme:'facebook',slideshow:2000, autoplay_slideshow: false}); });