Warning: getimagesize(./herci/58/7_8031154854558.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/66295/virtual/www/domains/dvdedice.cz/inc_front_end/pages/p_detail_herec.php on line 39
Herci a herečky: NOWICKI Jan
DVDedice
Nákupní košík
Poloľek:61
Cena:5962,- Kč
Dokončit objednávku     
 DVD
Najlacnější DVD filmy na Slovensku Filmy na DVD od 49 Kč
PŘEPNĚTE SHOP NA CZ NEBO SK VERZI

NOVINKY

Pokud chcete být informování o aktualitách, speciálních nabídkách, slevách a novinkách

Napište prosím svůj email

KLUB DVDedice

Bezplatné klubové členství
- slevy pro registrované
- soutěľe, dárky a DVD
- pravidelné informace o novinkách a speciálních nabídkách


více informací »

DVD NOVINKY

Herci a herečky: NOWICKI Jan

NOWICKI Jan

nar. 5. listopadu 1939 - Kowal, Włocławek (Polsko)

Vystřídal několik středních škol, než odmaturoval 1958 na gymnáziu v Lodži. Půl roku pak pracoval jako horník v bytomském revíru. 1964 ukončil hereckou fakultu na Vysoké divadelní škole (PWST) v Krakově a hned nastoupil angažmá do krakovského divadla Stary Teatr, kde hrál v inscenacích, režírovaných zejména Zygmuntem Hübnerem a Jerzym Jarockim: Piotr v komedii Jeana Giraudouxe Bláznivá ze Chaillot (1964), Jan Lancaster v Shakespearově dramatu Jindřich IV. (1965), Artur v Mrożkově Tangu (1965), Vinne v Dürrenmattových Novokřtěncích (1968) a Josef K. v dramatizaci Kafkova románu Proces (1972). Uznání mu přinesla 1971 role Stavrogina v dramatizaci Dostojevského Běsů, kterou režíroval Andrzej Wajda na scéně divadla Stary Teatr. Vedle bohaté divadelní činnosti se věnoval od poč. své herecké kariéry také účinkování v TV a ve filmech předních domácích tvůrců. První výraznou film. rolí byl do sebe uzavřený student, hrdina psychologického dramatu Bariéra (r. J. Skolimowski). Od pol. 70. let byl mužským protagonistou především komorních melodramat maďarské režisérky Márty Mészárosové (Devět měsíců, Dvě ženy, Konečně jsem doma, Setkání s Markem, Dědičky, Plod), která je zároveň dodnes jeho manželkou. Ztělesňoval v nich vesměs stejný typ hrdinů, kteří velmi často zapříčiňují svými nekompromisními postoji a nešťastným jednáním citové problémy svých partnerek, konflikty a rozpad rodinných nebo milostných vztahů. Příbuznost těchto postav navíc podtrhuje jejich společné jméno - János. Jakousi výjimku tvoří pouze režisérčina autobiografická trilogie Deník pro mé děti, Deník pro mé lásky a Deník pro mého otce a moji matku, kde se objevuje v roli sympatického a neohroženého inženýra Jánose Gergelye, do něhož si promítá své sny o otci, zesnulém kdesi v sovětském lágru, hrdinka těchto zpovědí (Zsuzsa Czinkócziová). Mezi další zajímavé úlohy, jimiž byl před kamerou pověřen, patří mj. poutník časem Józef v surrealistické féerii podle knihy Brunona Schulze Sanatorium na věčnosti (r. W. J. Has), těžce nemocný inženýr Tomasz Pištek v psychologické studii Spirála (r. K. Zanussi) a kníže Hans Friedrich von Teuss v rodinné společensko-historické fresce Magnát (r. F. Bajon). J. N. je laureátem několika divadelních ocenění; 1974 obdržel za svou dosavadní tvorbu Cenu města Krakova, 1975 byl vyznamenán Státní cenou II. stupně za svůj podíl na TV seriálu Ředitelé.


Filmografie

1963 - Przygoda noworoczna (Novoroční příhoda; r. StanisławWohl);
1964 - Pierwszy dzień wolnoœci(První den svobody; r. AleksanderFord);
1965 - Popioły (Popely; r. Andrzej Wajda);
1966 - Bariera (Bariéra; r. Jerzy Skolimowski);
1967 - Hasło "Korn" (Heslo "Korn"; r. WaldemarPodgórski);
1968 - Pan Wołodyjowski(Pan Wolodyjowski; r. JerzyHoffman);
1970 - Dziura w ziemi (Sonda; r. Andrzej Kondratiuk);
1971 - Życie rodzinne (Rodinný život; r. Krzysztof Zanussi);Doktor Ewa (TV -  Doktorka Eva - ČTV; r. Henryk Kluba);Trzecia częœć nocy (Třetí část noci;r. Andrzej Żuławski);
1972 -Anatomia miłoœci (Anatomie lásky; r.Roman Załuski); Siedem czerwonych róż czyli Benek Kwiaciarz o sobie i o innych(TV - Sedm červených růží aneb Benek Kwiaciarz o sobě a o druhých; r. JerzySztwiertnia); Skorpion, Panna i Łucznik (Štír, Panna a Střelec; r. AndrzejKondratiuk);
1973 - Sanatorium podKlepsydrš (Sanatorium na věčnosti; r. Wojciech Jerzy Has); Stracona noc (TV -Ztracená noc; r. Janusz Majewski);
1974 - Godzina za godzinš (Hodina za hodinou; r. Roman Załuski); Opowieœć wczerwieni (Balada psaná krví; r. HenrykKluba);
1975 - Noce i dnie (Noci a dny; r. Jerzy Antczak);Czterdziestolatek (TV - Čtyřicátník; r. Jerzy Gruza); Dyrektorzy (TV -Ředitelé; r. Zbigniew Chmielewski);
1976 - Zaklęty dwór (TV - Zakletý dvůr; r. Antoni Krauze); Krótka podróż (TV -Krátká cesta; r. Krzysztof Rogulski); Tylko Beatrycze (TV - Pouze Beatrycze; r.Stefan Szlachtycz); Kilenc hónap (Devětměsíců; r. Márta Mészárosová); Czerwone ciernie (Červené trny; r. JulianDziedzina);
1977 - Ők ketten (Dvě ženy; r. Márta Mészárosová);
1978 - Olyan mint otthon (Konečně jsem doma; r. MártaMészárosová); Spirala (Spirála; r. KrzysztofZanussi); Zmory (Noční můry; r.Wojciech Marczewski);
1979 -Útközben (Setkání s Markem; r. MártaMészárosová);Golem - ČTV (r. PiotrSzulkin);
1980 - Örökség (Dědičky; r. Márta Mészárosová); Zbiegem lat, z biegem dni... (TV - Během let, během dní...; r. Andrzej Wajda,Edward Kłosiński); W biały dzień (Za bílého dne; r. Edward Żebrowski); Krab iJoanna (Krab a Johana; r. ZbigniewKuŸmiński);
1981 - Kettéváltmennyezet (Prasklý strop; r. Pál Gábor); Anna (r. Márta Mészárosová); Spokojnelata (Klidná léta; r. Andrzej Kotkowski);
1982 - Napló gyermekeimnek (Deníkpro mé děti; r. Márta Mészárosová); Noc poœlubna w biały dzień (Svatebnínoc za bílého dne; r. Jerzy Gruza); Wielki Szu (Velký hráč; r. Sylwestr Chęciński);
1983 - Délibábok országa (Země přeludů; r. Márta Mészárosová);
1984 - Eszmélés (Procitnutí; r. FerencGrunwalsky); Spasenieto (Záchrana; r. Borislav Punčev); O-bi, O-ba. Koniecciwilizacji (O-bi, O-ba. Zánikcivilizace; r. Piotr Szulkin);
1985 - Dziewczęta z Nowolipek (Děvčata z Novolipek; r. Barbara Sassová); Ga, ga.Chwała bohaterom (Ga, ga - sláva hrdinům;r. Piotr Szulkin); Hülyeség nem akadály (Blbost není překážkou; r. JánosXantus);
1986 - Magnat (Magnát; r.Filip Bajon);Zygfryd (r. AndrzejDomalik); Biała wizytówka (TV - Bílánavštívenka - ČTV; r. Filip Bajon);
1987 - Napló szerelmeimnek (Deníkpro mé lásky; r. Márta Mészárosová);
1988 - Schodami w górę, schodami v dół... (Po schodech nahoru, po schodech dolů...;r. Andrzej Domalik); Ich liebe dich - April! April! (Miluji tě - apríl! apríl!;r. Iris Gusnerová); Vera: Der schwere Weg der Erkenntnis (TV - Věra: Těžkácesta poznání; r. Horst Seemann);
1989 - Bal na dworcu w Koluszkach (Ples na nádraží v Koluškách; r. Filip Bajon);Notater om kaerligheden (Poznámky o lásce; r. Jørgen Leth); Piroska és afarkas (Karkulka a vlk; r. Márta Mészárosová); Opowieœć o "Dziadach"Adama Mickiewicza. Lawa (Vyprávění o "Dziadech" Adama Mickiewicze.Láva; r. Tadeusz Konwicki);
1990 -Napló apámnak, anyámnak (Deník pro méhootce a moji matku - ČTV; r. Márta Mészárosová); Potyautasok (Černípasažéři; r. Sándor Sőth);
1991 -Panny i wdowy (Panny a vdovy; r. Janusz Zaorski); Superwizja (Supervize; r.Robert Gliński); Könyörtelen idők (Kruté časy; r. Sándor Sára);
1992 - A nagy postarablás (Velká poštovní loupež - ČTV; r. SándorSőth);
1993 - Kraj œwiata (Krajsvěta; r. Maria Zmarz-Koczanowiczová); Pajęczarki (Zlodějky; r. BarbaraSassová); Magzat (Embryo; r. Márta Mészárosová);
1995 - La settima stanza/A hetedik szoba/Siódmy pokój (Sedmýpokoj; r. Márta Mészárosová); Przerzut (Přenos; r. Tadeusz Piotr Król); Młodewilki (Mladí vlci; r. Jarosław Żamojda);
1996 - Poznań 56 (r. Filip Bajon);
1997 - Sztos (Prachy; r. Olaf Lubaszenko); Historia kina w Popielawach (Dějiny filmu v Popielawách - ČTV;r. Jan Jakub Kolski); Deszczowy żolnierz (Dešťový voják; r. Wiesław Saniewski);
1998 - Córy szczęœcia/A szerencselányai (Dcery štěstěny; r. Márta Mészárosová);
1999 - Kisvilma: Az utolsó napló (Malá Vilma: Poslední deník - ČTV; r. Márta Mészárosová);
2000 - A csodálatos mandarin(Podivuhodný mandarin; r. Márta Mészárosová);
2001 - Listy miłosne (Milostné dopisy; r. Sławomir Kryński);Przedwioœnie (Předjaří; r. Filip Bajon);
2003 - E=mc² (r. Olaf Lubaszenko).


Bibliografie

Kino, 1987, č. 11, s. 13. -
Film a divadlo, 1984, č. 13, s. 18 (rozhovor). - Kino, 1974, č. 21, s. 16.

 
optimalizace PageRank.cz $(document).ready(function(){ $("#cntw:first a[rel^='prettyPhoto']").prettyPhoto({animationSpeed:'fast',theme:'facebook',slideshow:2000, autoplay_slideshow: false}); });