Warning: getimagesize(./herci/10/3_6001154854410.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/66295/virtual/www/domains/dvdedice.cz/inc_front_end/pages/p_detail_herec.php on line 39
Herci a herečky: LANGEOVÁ Jessica
DVDedice
Nákupní košík
Poloľek:73
Cena:7775,- Kč
Dokončit objednávku     
 DVD
Najlacnější DVD filmy na Slovensku Filmy na DVD od 49 Kč
PŘEPNĚTE SHOP NA CZ NEBO SK VERZI

NOVINKY

Pokud chcete být informování o aktualitách, speciálních nabídkách, slevách a novinkách

Napište prosím svůj email

KLUB DVDedice

Bezplatné klubové členství
- slevy pro registrované
- soutěľe, dárky a DVD
- pravidelné informace o novinkách a speciálních nabídkách


více informací »

DVD NOVINKY

Herci a herečky: LANGEOVÁ Jessica

LANGEOVÁ Jessica

nar. 20. dubna 1949 - Cloquet, Minnesota (USA)

Po maturitě na Cloquet High School studovala dva roky malířství na University of Minnesota v St. Paul, ale záhy se začala věnovat modernímu tanci za odborné asistence Ellieho Kleina. 1971-73 pobývala v Paříži, kde absolvovala pohybovou průpravu u mima Étienna Decrouxe a jako sboristka tančila v divadle Opéra Comique. Po návratu do New Yorku pracovala jako modelka u agentury Wilhelmina, dělala číšnici v Greenwich Village a navštěvovala herecké kurzy u Warrena Robertsona, Herberta Berghofa, Miry Rostovové a Sandry Secatové v Actors Studiu. Před film. kamerou debutovala rolí křehké blondýnky Dwan, do níž se zamiluje obří gorilí netvor, v dobrodružném velkofilmu King Kong (r. J. Guillermin). Přelom v její kariéře způsobila úloha osudové ženy Cory, která řeší svůj vztah k manželovi (John Colicos) a milenci (Jack Nicholson) proradným a všezničujícím způsobem, ve film. adaptaci klasického románu drsné školy Jamese M. Caina Pošťák vždy zvoní dvakrát (r. B. Rafelson). Psychologicky náročnou kreaci, za niž byla nominována na Oscara 1982 a oceněna na MFF v Moskvě 1983, předvedla v postavě někdejší hollywoodské herečky 30. let Frances Farmerové, o jejímž tragickém osudu a marném boji s temnými praktikami film. producentů pojednává životopisné drama Frances (r. G. Clifford). Mezinárodní hvězdu a držitelku Oscara 1982 z ní učinila vedlejší role Julie, svobodné matky a herečky z přihlouplých TV seriálů, o jejíž přízeň se uchází smolařský a tvrdohlavý herec (Dustin Hoffman), v komedii Tootsie (r. S. Pollack). Jako spoluproducentka se podílela na realizaci dramatu Drsná země (r. R. Pearce), v němž také ztělesnila houževnatou matku farmářské rodiny Jewel Ivyovou, která doplatila na vládní zemědělskou politiku. Další historickou osobností, které propůjčila před film. kamerou svou tvář, byla slavná a předčasně zesnulá country zpěvačka 50. let Patsy Clineová, za jejíž ztvárnění v hudebním životopisném dramatu Sladké sny (r. K. Reisz) byla opět nominovaná na Oscara 1985. Mezi kandidáty na Oscara 1989 se ocitla díky výkonu, jaký podala v úloze ambiciózní advokátky maďarského původu Ann Talbotové, která uvěří lžím svého otce (Armin Mueller-Stahl) a příliš pozdě odhalí jeho nacistickou zločineckou minulost, v psychologickém soudním dramatu Hrací skříňka (r. Costa-Gavras). Oscara 1994 a Zlatý glóbus 1994 získala za úlohu Carly Marshallové, rozmarné manželky armádního vědce (Tommy Lee Jones), v milostném příběhu Operace "Blue Sky" (r. T. Richardson). Na Broadwayi se poprvé představila 1992 jako Blanche v dramatu Tennessee Williamse Tramvaj do stanice Touha, což jí vyneslo cenu Theatre World Award. Za tutéž roli ve stejnojmenném TV přepisu obdržela Zlatý glóbus 1995. V listopadu 2000 vytvořila po boku Charlese Danceho na jevišti londýnského Lyric Theater postavu Mary Tyroneové v O'Neillově dramatu Cesta dlouhého dne do noci. Po rozvodu 1982 se španělským fotografem Paco Grandem žila krátce s tanečníkem ruského původu Mikhailem Baryshnikovem (otcem její dcery Šury); od 1983 je jejím životním partnerem dramatik, herec, film. režisér a bývalý hudebník Sam Shepard, po jehož boku hrála v několika filmech (Frances, Drsná země, Zločiny srdce) a který jí svěřil ústřední part také ve svém režijním film. debutu Daleký sever.


Filmografie

1976 -King Kong(r. John Guillermin);
1979 -All That Jazz (r. Bob Fosse);
1980 - How to Beat the High Cost ofLiving (Jak vyzrát na vysoké životnínáklady - V; r. Robert Scheerer);
1981 -  The Postman Always RingsTwice (Pošťák vždy zvoní dvakrát -V; r. Bob Rafelson);
1982 -Frances (r. Graeme Clifford);Tootsie (r. Sydney Pollack);
1984 - Country (Drsná země - ČTV; r. Richard Pearce; + spol. prod.);
1985 - Sweet Dreams (Sladké sny; r. Karel Reisz); Cat on aHot Tin Roof (TV -Kočka na rozpálenéplechové střeše - ČTV; r. Jack Hofsiss);
1986 - Crimes of the Heart (Zločinysrdce - V; r. Bruce Beresford);
1988 - Everybody's All- American (Když sezamiluji - V/Americký idol -ČTV; r. Taylor Hackford); Far North (Daleký sever; r. Sam Shepard);
1989 - Music Box (Hrací skříňka; r. Costa-Gavras);
1990 - Men Don't Leave (Chlapineutíkají - V; r. Paul Brickman);
1991 - Blue Sky (Operace "Blue Sky" - V; r. Tony Richardson); Cape Fear (Myshrůzy; r. Martin Scorsese);
1992 - Night and the City (Noc a město -V; r. Irwin Winkler); O Pioneers! (TV - Ó, průkopníci!; r. Glenn Jordan);
1995 - Losing Isaiah (Ztracený Iziáš - V; r. StephenGyllenhaal); Rob Roy (r. MichaelCaton-Jones); A Streetcar Named Desire (TV -  Tramvaj do stanice Touha -V; r. Glenn Jordan);
1997 - AThousand Acres (Prokletá farma; r.Jocelyn Moorhouseová); Cousin Bette (MadamBette - V; r. Des McAnuff);
1998 - Hush (Krevní pouto - V; r.Jonathan Darby);
1999 - Titus - V (r. Julie Taymorová);
2001 - Prozac Nation (r. ErikSkjoldbjaerg);
2002 - Normal (r.Jane Anderson);
2003 - Masked andAnonymous (Inkognito; r. LarryCharles); Big Fish (Velká ryba; r.Tim Burton).


Bibliografie

Vlasta, 1998, č. 32, s. 22-23.
- Video plus, 1996, č. 2, s. 27. - 
Kinorevue, 1995, č. 10, s. 3 (rozhovor). - Výber, 1995, č. 24, s. 16-17
(rozhovor). - Premiéra, 1991, č. 4, s. 20-21. - Film a divadlo, 1990, č. 21, s.
2. - Kino, 1988, č. 26, s. 6-7. - Kino, 1983, č. 18, s. 8-9, 16. - Film a
divadlo, 1983, č. 21, s. 18-21. - Ahoj na sobotu, 1983, č. 44.

 
optimalizace PageRank.cz $(document).ready(function(){ $("#cntw:first a[rel^='prettyPhoto']").prettyPhoto({animationSpeed:'fast',theme:'facebook',slideshow:2000, autoplay_slideshow: false}); });