Warning: getimagesize(./herci/05/7_13021154854905.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/66295/virtual/www/domains/dvdedice.cz/inc_front_end/pages/p_detail_herec.php on line 39
Herci a herečky: IRONS Jeremy
DVDedice
Nákupní košík
Poloľek:27
Cena:4015,- Kč
Dokončit objednávku     
 DVD
Najlacnější DVD filmy na Slovensku Filmy na DVD od 49 Kč
PŘEPNĚTE SHOP NA CZ NEBO SK VERZI

NOVINKY

Pokud chcete být informování o aktualitách, speciálních nabídkách, slevách a novinkách

Napište prosím svůj email

KLUB DVDedice

Bezplatné klubové členství
- slevy pro registrované
- soutěľe, dárky a DVD
- pravidelné informace o novinkách a speciálních nabídkách


více informací »

DVD NOVINKY

Herci a herečky: IRONS Jeremy

IRONS Jeremy

(Jeremy John Irons)

nar. 19. září 1948 - Cowes, ostrov Wright (Velká Británie)

Od svého původního záměru stát se zvěrolékařem upustil poté, co propadl u přijímacích zkoušek a co se důvěrně seznámil s prostředím divadla, když jako kluk pro všechno pracoval v canterburském Marlowe Theatre. Studoval na prestižní Sherborne School v Dorsetu a herecké vzdělání získal na bristolské Old Vic Theatre School. Profesionální herecké zkušenosti sbíral nejprve dva roky v zájezdovém souboru Bristol Old Vic Repertory. 1971 přesídlil do Londýna, kde vystřídal různá zaměstnání (úklid domů a údržba pouliční květeny), než byl angažován 1972-73 do role Jana Baptisty v inscenaci rockového muzikálu John-Michaela Tebelaka a Stephena Schwartze Godspell. Vedle vystupování na scénách ve West Endu se uplatnil v TV seriálech The Pallisers (1975, Palliserovi) a Love for Lydia (1977, Láska k Lydii), ale do širšího diváckého povědomí se zapsal rolí malíře Charlese Rydera v TV dramatizaci románu Evelyna Waugha Návrat na Brideshead. Před film. kamerou debutoval úlohou choreografa Michaila Fakina v životopisném snímku o slavném tanečníkovi Nižinskij (r. H. Ross). Výrazněji na sebe upozornil hned následujícím filmem, adaptací románu Johna Fowlese Francouzova milenka (r. K. Reisz), kde ztvárnil dvě duchovně propojené osoby: senzitivního herce Mika, který se osobně ztotožňuje s postavou londýnského šlechtice Charlese Smithsona, propadlého lásce k tajemné ženě, a je stejně přitahován k herečce (Meryl Streepová), která ji ztělesňuje. V síti milostních vášní, z níž se jen stěží hledá únik bez citových šrámů, uvízli i další film. hrdinové, jímž propůjčil J. I. svou smutnou tvář s vyčítavýma očima: Jerry, milenec manželky (Patricia Hodgeová) svého přítele (Ben Kingsley) ve film. přepisu hry Harolda Pintera Zrada (r. D. Jones); aristokratický intelektuál Charles Swann, obětující své těžce vydobyté společenské postavení kvůli lásce ke svůdné krásce se záhadnou minulostí (Ornella Mutiová), ve zfilmované části románového cyklu Marcela Prousta Swannova láska (r. V. Schlöndorff); úspěšný politik Stephen Fleming, jehož vztah k mladičké milence (Juliette Binocheová) mu zničí rodinné zázemí i politickou kariéru, v erotickém dramatu Posedlost (r. L. Malle). 1984 se představil po boku Glenn Closeové a Petera Gallaghera na Broadwayi ve hře Toma Stopparda Skutečná věc (r. Mike Nichols) a za svůj výkon obdržel cenu Tony. K filmu se vrátil až po třech letech, kdy vytvořil roli jezuitského misionáře otce Gabriela, který se snaží navzdory mocenským a obchodním zájmům šířit křesťanskou víru mezi amazónskými Indiány a neváhá se postavit na jejich obranu, v historickém dramatu Mise (r. R. Joffé). Nejvyššího ocenění v podobě Oscara 1990 a Zlatého glóbu 1990 dosáhl díky úloze potomka dánské aristokratické rodiny Clause von Bülowa, obžalovaného z dvojnásobného pokusu o vraždu své ženy a poté zproštěného viny pro nedostatek důkazů, v dramatu podle skutečné události Zvrat štěstěny (r. B. Schroeder). Působivou kreaci předvedl také v roli židovského úředníka Kafky, oběti absurdit byrokratických mechanismů ve film. fikci ze života slavného pražského rodáka Kafka (r. S. Soderbergh). Po rozvodu s herečkou Julií Hallamovou se jeho druhou manželkou stala 1978 herečka Sinead Cusacková, dcera herce Cyrila Cusacka. Se svým synem Samuelem vytvořil hlavní role v komedii podle knihy Roalda Dahla Danny, světový šampión (r. G. Millar). Dvakrát pracovně pobýval v České republice v rámci natáčení filmů Kafka a Dračí doupě. 1998 byl v Londýně vyznamenán za celoživotní dílo Evropskou film. cenou Felixem.


Filmografie

1978 - Langrishe, Go Down (TV; r. David Jones);
1980 - Nijinsky (Nižinskij; r. HerbertRoss);
1981 - The FrenchLieutenant's Woman (Francouzova milenka;r. Karel Reisz); Brideshead Revisited (TV -Návrat na Brideshead - ČTV; r. Charles Sturridge, Michael Lindsay-Hogg);
1982 - Moonlighting (Melouchaření; r.Jerzy Skolimowski); Betrayal (Zrada - ČTV; r. David Jones);
1983 - TheWild Duck (Divoká kachna - ČTV; r.Henri Safran); Un amour de Swann (Swannovaláska; r. Volker Schlöndorff);
1986 - The Mission (Mise; r. RolandJoffé); The Statue of Liberty (D - Socha svobody; r. Ken Burns; pouze hlas);
1988 - Dead Ringers (Příliš dokonalá podoba - V; r. DavidCronenberg); A Chorus of Disapproval (Neklidnápremiéra - V; r. Michael Winner);
1989 - Danny the Champion of the World (Danny,světový šampión; r. Gavin Millar); Australia (Austrálie - ČTV; r. Jean-Jacques Andrien);
1990 - Reversal of Fortune (Zvratštěstěny - V; r. Barbet Schroeder); The Civil War (TV - Občanská válka; r.Ken Burns; pouze hlas);
1991 -Žebrácká opera (r. Jiří Menzel);Kafka - ČTV (r. Steven Soderbergh);
1992 - Waterland (Vodní země - ČTV; r. Stephen Gyllenhaal); Damage (Posedlost; r. Louis Malle); Tales fromHollywood (TV - Historky z Hollywoodu; r. Howard Davies);
1993 - Earth and the American Dream (D - Země a americký sen; r.Bill Couturie; pouze hlas); M. Butterfly (M.Butterfly - V/Monsieur Butterfly - KTV; r. David Cronenberg); The House of the Spirits (Dům duchů; r. Bille August);
1994 - The Lion King (A - Lví král; r. Roger Allers, Rob Minkoff; pouzehlas);
1995 -  Die Hard with a Vengeance (Smrtonosná past III; r. JohnMcTiernan); Stealing Beauty/Io ballo da sola/Beauté volée (Svůdná krása; r. Bernardo Bertolucci);
1996 - Mirad a Boy from Bosnia (TV - Mirad, bosenský chlapec; r.Jeremy Irons); Russia's Last Tsar (TV, D - Poslední ruský car; r. RobertKenner);
1997 - Chinese Box (Čínskáskříňka; r. Wayne Wang);Lolita (r.Adrian Lyne);
1998 - The Man in theIron Mask (Muž se železnou maskou;r. Randall Wallace);
2000 -Longitude (Zeměpisná délka; r. Charles Sturridge); Dungeons & Dragons (Dračí doupě; r. Courtney Solomon);
2001 - The Fourth Angel (Čtvrtý anděl - V; r. John Irvin);
2002 - The Time Machine (Stroj času; r. Simon Wells); And Now…Ladies and Gentleman (A teď… dámy a pánové; r. Claude Lelouch); Callas Forever(Callasová navždy; r. Franco Zeffirelli).


Bibliografie

Xantypa, 1997, č. 3, s. 26-31.
- Kino, 1992, č. 14, s. 13 (rozhovor). - Kino, 1992, č. 11, s. 8-9. - Film a
divadlo, 1992, č. 8, s. 16-17 (rozhovor). - Film a divadlo, 1992, č. 6, s. 6-7
(rozhovor). - Cinema, 1992, č. 5, s. 28-29. - Film Fan, září 1992, č. 9, s. 20
(rozhovor). - Lidové noviny, 1992, č. 140, s. 13 (rozhovor). - Kinorevue, 1991,
č. 15, s. 14, 16 (rozhovor). - Premiéra, 1991, č. 4, s. 11 (rozhovor). - Film a
divadlo, 1988, č. 26, s. 28-29. - Kino, 1987, č. 14, s. 9.

 
optimalizace PageRank.cz $(document).ready(function(){ $("#cntw:first a[rel^='prettyPhoto']").prettyPhoto({animationSpeed:'fast',theme:'facebook',slideshow:2000, autoplay_slideshow: false}); });