Warning: getimagesize(./herci/26/7_2881154854126.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/66295/virtual/www/domains/dvdedice.cz/inc_front_end/pages/p_detail_herec.php on line 39
Herci a herečky: EASTWOOD Clint
DVDedice
Nákupní košík
Poloľek:0
Cena:0,- Kč
Dokončit objednávku     
 DVD
Najlacnější DVD filmy na Slovensku Filmy na DVD od 49 Kč
PŘEPNĚTE SHOP NA CZ NEBO SK VERZI

NOVINKY

Pokud chcete být informování o aktualitách, speciálních nabídkách, slevách a novinkách

Napište prosím svůj email

KLUB DVDedice

Bezplatné klubové členství
- slevy pro registrované
- soutěľe, dárky a DVD
- pravidelné informace o novinkách a speciálních nabídkách


více informací »

DVD NOVINKY

Herci a herečky: EASTWOOD Clint

EASTWOOD Clint

(Clinton Eastwood, Jr.)

nar. 31. května 1930 - San Francisco, Kalifornie (USA)

Jeho otec byl původně knihkupcem, ale během velké hospodářské krize byla rodina nucena hledat výnosnější zaměstnání v různých kalifornských městech. Po maturitě na Oakland Technical High School se živil mj. jako pastevec, dřevorubec v Oregonu, topič v ocelárně a zásobovatel benzínových čerpadel. Dvouletou vojenskou službu absolvoval jako učitel plavání v kalifornském Fort Cordu a pak studoval 1953-54 obchodní administrativu na Los Angeles City College. Od pol. 50. let, kdy podepsal smlouvu s film. společností Universal, vystupoval příležitostně v druhořadých westernech, thrillerech a dobrodružných filmech. Zároveň pracoval jako dodavatel plaveckých bazénů a dělal také tělesného strážce. Do širšího diváckého povědomí nejprve vstoupil úlohou kovboje Rowdyho Yatese ve westernovém TV seriálu Rawhide (1959-66, Surová kůže). Světovou slávu mu přineslo účinkování ve spaghetti westernové trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc a Hodný, zlý a ošklivý (r. S. Leone), v níž ztvárnil osamělé jezdce z neznáma, málomluvné, zato však rychle a neohroženě jednající pistolníky, jejichž drsné a mnohdy cynické chování je na druhou stranu vyvažováno jejich smyslem pro čest a spravedlnost. Obdobnými rysy samotářského mstitele, pro něhož jsou nejvýmluvnějšími zbraněmi tvrdé pěsti a pistole a který se nezdráhá používat brutálních metod svých zlotřilých protivníků, se vyznačují rovněž hrdinové, které C. E. ztělesnil v následujících desetiletích v mnoha akčních thrillerech s detektivními zápletkami. Komerční úspěch a velkou popularitu mu zajistila postava sanfranciského policisty Harryho Callahana, o jehož zápasech se zločinem pojednávají mj. snímky Dirty Harry r. (D. Siegel), Magnum Force (r. T. Post) a The Enforcer (r. J. Fargo). 1969 založil C. E. produkční společnost Malpaso a od poč. 70. let se začal věnovat také film. režii a posléze i producentské činnosti. Po svém režijním debutu, psychologickém thrilleru Zahrajte mi "MISTY", v němž vytvořil úlohu diskžokeje Davea Garlanda, ničeného psychopatickou ženou, natočil řadu snímků nejrůznějších žánrů a kvalit, z nichž k umělecky nejzdařilejším patří zejm. životopisný portrét legendárního jazzového saxofonisty Charlieho Parkera (Forest Whitaker) s názvem Bird. O vzkříšení klasického westernu se pokusil filmem Bledý jezdec, který však pouze rozmělňuje osvědčená klišé a schémata tohoto žánru. Své tvůrčí ambice a schopnosti daleko lépe prokázal ve westernovém dramatu Nesmiřitelní, v němž si opět zahrál hlavní roli nelítostného mstitele Williama Munnyho; za režii tohoto filmu obdržel Oscara 1992 a navíc byl tento snímek oceněn ještě v kategoriích nejlepší film, střih a vedlejší mužský herecký výkon. Na MFF v Benátkách 2000, kde byl vyznamenán Cenou za celoživotní dílo, byl uveden ve zvláštním programu dokumentární snímek o jeho životě a práci Clint Eastwood: Pryč ze stínů. 1986-88 byl starostou kalifornského města Carmel, kde sám bydlí. Za soustavně vysokou kvalitu film. produkce obdržel od americké Akademie filmového umění a věd Pamětní cenu Irvinga G. Thalberga (1995). Ve Francii byl poctěn titulem Rytíř krásných umění (1985) a za celoživotní tvorbu byl odměněn Čestným Césarem (1998). Během manželství s Maggie Johnsonovou (1953-80), se kterou má syna Kylea (nar. 1968) a dceru Alison (nar. 1972), žil od 1977 několik let s herečkou Sondrou Lockeovou, po jejímž boku hrál mj. ve svém filmu Železný stisk. Ze vztahu s kaskadérkou Roxanne Tunisovou pochází dcera Kimber (nar. 1964) a s Frances Fisherovou má dceru Francescu (nar. 1992). 1996 se oženil s třicetiletou TV moderátorkou Dinou Ruizovou, s níž má dceru Morgan (nar. 1998). Jeho syn Kyle Eastwood je uznávaným jazzovým hudebníkem.


Filmografie

1955 - Revenge of the Creature (Pomsta příšery; r. Jack Arnold);Francis in the Navy (Francis u námořnictva; r. Arthur Lubin); Lady Godiva (r.Arthur. Lubin); Tarantula (Tarantule; r. Jack Arnold);
1956 - Never Say Goodbye (Nikdy neříkej sbohem; r. Jerry Hopper);The First Travelling Saleslady (První dáma obchodní cestující; r. ArthurLubin); Star in the Dust (Hvězda v prachu; r. Charles Haas); Away All Boats(Všechny lodě pryč; r. Joseph Pevney);
1957 - Escapade in Japan (Tony hledáTokio; r. Arthur Lubin);
1958 -Ambush at Cimarron Pass (Přepadení v Cimarronském průsmyku; r. JodieCopelanová); Lafayette Escadrille (Eskadra Lafayette; r. William Wellman);
1964 - Per un pugno di dollari (Pro hrst dolarů; r. Sergio Leone);
1965 - Per qualche dollaro inpiù  (Pro pár dolarů navíc - ČTV; r. Sergio Leone);
1966 - Il buono, il brutto, il cattivo (Hodný, zlý a ošklivý - V; r. Sergio Leone); Le streghe (Čarodějky;r. Vittorio De Sica, Luchino Visconti, Pier Paolo Pasolini, Mauro Bolognini,Franco Rossi);
1968 - Hang 'em High(Pověste je výš - V/Pověste je vysoko – ČTV/Pověste ho vejš! - ČTV; r. Ted Post);Coogan's Bluff (Cooganův trik; r.Don Siegel); Where Eagles Dare (Kam orlinelétají - V; r. Brian G. Hutton);
1969 - Paint Your Wagon (Natřete svůj vůz; r. Joshua Logan); Two Mules for SisterSara (Dva mezci pro sestru Sáru -ČTV; r. Don Siegel);
1970 - Kelly'sHeroes (Kellyho hrdinové - V; r.Brian G. Hutton);
1971 - TheBeguiled (Oklamaný - ČTV; r. DonSiegel); Play Misty for Me (Zahrajte mi"MISTY" - ČTV; r. Clint Eastwood); Dirty Harry - V (r. Don Siegel);
1972 -Joe Kidd (r.John Sturges); High Plains Drifter (Tulákz širých plání - V/Tulák z horskýchplání - ČTV; r. Clint Eastwood);
1973 -Magnum Force - V (r. TedPost);Breezy - ČTV (r. ClintEastwood; pouze r.);
1974 -Thunderbolt and Lightfoot (Thunderbolt aLightfoot - V; r. Michael Cimino);
1975 - The Eiger Sanction (Vražda naEigeru - ČTV; r. Clint Eastwood);
1976 - The Outlaw Josey Wales (PsanecJosey Wales - V; r. Clint Eastwood); The Enforcer (The Enforcer -  V/Vykonavatel - ČTV/Neúprosný - ČTV; r. James Fargo);
1977 - The Gauntlet (Železnýstisk - V/Policejní kordon -ČTV; r. Clint Eastwood);
1978 -Every Which Way But Loose (Nikdyneprohrát - V; r. James Fargo);
1979 - Escape from Alcatraz (Útěk z Alcatrazu;r. Don Siegel);
1980 - Any Which WayYou Can (Vždycky zvítězit - V/Každý způsob je dobrý - ČTV; r. BuddyVan Horn); Bronco Billy - V (r.Clint Eastwood);
1982 - Firefox (Ohnivá liška - V/Firefox - ČTV; r. Clint Eastwood; + prod.);Honky Tonk Man - V (r. Clint Eastwood; + prod.);
1983 - Sudden Impact (Náhlý úder - V/Náhlá zkouška - ČTV; r. Clint Eastwood; + prod.);
1984 - Tightrope (Stahující se smyčka - V; r. Richard Tuggle; + prod.); City Heat (V žáru velkoměsta; r. RichardBenjamin);
1985 - Pale Rider (Bledý jezdec; r. Clint Eastwood; +prod.);
1986 - Heartbreak Ridge (Bojové nasazení - V/Heartbreak Ridge - ČTV; r. ClintEastwood; + prod.);
1987 - Eastwood(D; r. Joe Hyams);
1988 - The DeadPool (The Dead Pool - V/Sázka na smrt - ČTV/Hra o život - ČTV; r. Buddy Van Horn);Bird - ČTV (r. Clint Eastwood; pouzer., prod.);
1989 - Pink Cadillac (Růžový cadillac - V; r. Buddy VanHorn);
1990 - White Hunter, BlackHeart (Bílý lovec, černé srdce - V;r. Clint Eastwood; + prod.); The Rookie (Zelenáč;r. Clint Eastwood);
1992 -Unforgiven (Nesmiřitelní; r. ClintEastwood; + prod.);
1993 - In theLine of Fire (S nasazením života; r.Wolfgang Petersen); A Perfect World (Dokonalýsvět; r. Clint Eastwood);
1994 -Don't Pave Main Street: Carmel's Heritage (D - Nedláždi hlavní ulici: Dědictvíkomunity Carmel; r. Julian Ludwig, William T. Cartwright; pouze hlas);
1995 - The Bridges of Madison County (Madisonské mosty; r. Clint Eastwood; +spol. prod.); A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies(D - Osobní putování s Martinem Scorsesem napříč americkými filmy; r. MartinScorsese);
1996 - Absolute Power (Absolutní moc; r. Clint Eastwood; +spol. prod.);
1997 - Midnight in theGarden of Good and Evil (Půlnoc vzahradě dobra a zla; r. Clint Eastwood; pouze r., spol. prod.);
1999 - True Crime (Pravda zabíjí - ČTV; r. Clint Eastwood;+ spol. prod.); Forever Hollywood (D - Navždy Hollywood; r. Todd McCarthy);
2000 - Listening with the Eyes (D -Poslech očima; r. Julian Benedikt); Space Cowboys (Vesmírní kovbojové; r. Clint Eastwood; + spol. prod.); ClintEastwood: Out of the Shadows (D - Clint Eastwood: Pryč ze stínů; r. BruceRicker);
2002 - Blood Work (Krvavédílo; r. Clint Eastwood; + spol. prod.;
2003 - Mystic River (Tajemná řeka; r.Clint Eastwood; pouze r., spol. prod.).


Bibliografie

THOMPSON, Douglas: Clint
Eastwood: Sexual Cowboy. Praha, Cinema 1994, 202 s. - Satelit, 2000, č. 27, s.
60-61. - Story, 2000, č. 22, s. 46-48. - Týdeník Televize, 1998, č. 23, s.
64-65. - Vlasta, 1997, č. 25, s. 18-19. - Kinorevue, 1995, č. 6, s. 20-21. -
Film Fan, březen 1994, č. 39, s. 30-31 (rozhovor). - Kinorevue, 1993, č. 8, s.
22-23. - Kino, 1993, č. 3, s. 8-9. - Cinema, 1993, č. 6, s. 38-40. - Cinema,
1993, č. 2, s. 30-31 (rozhovor). - Premiéra, 1993, č. 12, s. 16-18. - Playboy,
prosinec 1993, s. 45-53, 130-132 (rozhovor). - Květy, 1993, č. 25, s. 18-19. -
Teletip, 1993, č. 40, s. 38. - Film Fan, 1992, č. 4, s. 17-20. - Playboy, 1991,
č. 7, s. 87 (rozhovor). - Kino, 1989, č. 24-25, s. 24-25. - 100+1 ZZ, 1985, č.
18, s. 45-46. - Film a divadlo, 1983, č. 25-26, s. 39-41 (rozhovor). - Kino,
1975, č. 1, s. 8-9.

 
optimalizace PageRank.cz $(document).ready(function(){ $("#cntw:first a[rel^='prettyPhoto']").prettyPhoto({animationSpeed:'fast',theme:'facebook',slideshow:2000, autoplay_slideshow: false}); });