Warning: getimagesize(./herci/33/7_13431154854933.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/66295/virtual/www/domains/dvdedice.cz/inc_front_end/pages/p_detail_herec.php on line 39
Herci a herečky: DELON Alain
DVDedice
Nákupní košík
Poloľek:27
Cena:4015,- Kč
Dokončit objednávku     
 DVD
Najlacnější DVD filmy na Slovensku Filmy na DVD od 49 Kč
PŘEPNĚTE SHOP NA CZ NEBO SK VERZI

NOVINKY

Pokud chcete být informování o aktualitách, speciálních nabídkách, slevách a novinkách

Napište prosím svůj email

KLUB DVDedice

Bezplatné klubové členství
- slevy pro registrované
- soutěľe, dárky a DVD
- pravidelné informace o novinkách a speciálních nabídkách


více informací »

DVD NOVINKY

Herci a herečky: DELON Alain

DELON Alain

nar. 8. listopadu 1935 - Sceaux u Paříže (Francie)

Jeho otec byl provozovatelem kina a matka pracovala v lékárně. Byl jediné dítě z manželství, které skončilo rozvodem, když mu byly čtyři roky. Vyrůstal u pěstounů v severofrancouzském Fresnes. Pro své neustálé potíže s učiteli vystřídal mnoho škol, delší dobu pobýval v jezuitském internátě St. Nicholas d'Igny u Bièvres, odkud se pokusil utéct do USA. Vyučil se řezníkem u svého otčíma, v sedmnácti letech vstoupil do armády a bojoval jako parašutista u námořnictva v Indočíně. Po předčasném propuštění se 1956 vrátil do Paříže, kde si vydělával jako číšník, kamelot, poslíček a vrátný v obchodním domě Les Halles. Nové obzory se mu otevřely poté, co se seznámil s herečkou Briggitte Auberovou, která mu dala základy hereckého vzdělání a zprostředkovala mu kontakty v uměleckých kruzích. První film mohl točit v Hollywoodu, kam se dostal díky nabídce hledače talentů pro producenta Davida O. Selznicka. Místo toho se rozhodl pro spolupráci s režisérem Yvesem Allégretem, který mu svěřil menší roli nájemného zabijáka jménem Jo v kriminálním snímku Když se do toho zaplete žena. Několik následujících filmů již zřetelně ukázalo, že je svým atraktivním zevnějškem předurčen pro role romantických rozervaných mladíků a rozporuplných milovníků. Mezinárodní hvězdu z něho učinil italský režisér Luchino Visconti, když mu svěřil klíčové role ve svých dvou významných filmech: boxer Rocco Parondi, který nelituje ani největších obětí pro svého bezcharakterního bratra (Renato Salvatori), v sociálním dramatu Rocco a jeho bratři; lehkomyslný, temperamentní a světácky protřelý mladík Tancredi Falconeri ve film. adaptaci románové fresky Giuseppa Tomasiho di Lampedusa Gepard. Byl to rovněž Visconti, kdo mu 1961 poskytl první jevištní zkušenost v incestní tragédii Johna Forda Jaká škoda, že je to děvka. Náročnou kreaci předvedl v úloze burzovního makléře Piera, o jehož neschopnosti oddat se skutečnému milostnému citu pojednává psychologické drama Zatmění (r. M. Antonioni). Během 60. let však začal slevovat ze svých uměleckých ambicí a svou kariéru podřídil ryze komerční úspěšnosti. Postupně se zúžilo typologické spektrum jeho hrdinů na postavy energických, chladnokrevných a osamělých mužů velkého světa, kteří často porušují zákony a konvence a někdy na to tragicky doplácejí, ať už jde o nemilosrdné gangstery (Samuraj, Sicilský klan, Borsalino), lupiče (Krvavé slunce, Gang), vrahy (Zavraždění Trockého, Štír, Šok), policisty (Policajt, Povídka o policajtovi, Slovo policajta), dobrodruhy a šlechtice (Černý tulipán, Swannova láska) či milovníky (Dívka na motocyklu, Bazén, Návrat Casanovy), které ztělesnil ve filmech různých žánrů a kvalit. Jedinou prestižní hereckou cenu, Césara 1985, mu přinesla úloha alkoholika Roberta Avrancha, jemuž se snaží pomoci tajemná dívka (Nathalie Bayeová), v psychologickém dramatu Náš příběh (r. B. Blier). Jeho popularitu, v níž se mohl dlouhá léta měřit pouze s Jean-Paulem Belmondem, neohrozily ani skandály (záhadná vražda jeho osobního strážce či podezření z kontaktů s podsvětím) a milostné aféry s film. partnerkami (Romy Schneiderová, Mireille Darcová). 1964 založil produkční společnost Delbeau Productions (1968 ji transformoval na společnost Adel), která je podepsána pod mnoha jeho kriminálními filmy, na nichž se příležitostně podílel jako scenárista a od poč. 80. let také jako režisér (Kdo nastaví kůži, Rváč). Za své celoživotní dílo byl oceněn Zlatým medvědem na MFF v Berlíně 1995. Kromě svých film. aktivit podniká v kosmetickém průmyslu (iniciály svého jména propůjčil pánskému parfému AD) a obchoduje s módní konfekcí. 1992 navštívil Bratislavu a Prahu, kde se zúčastnil plesu v Opeře. V červnu 1999 se zúčastnil s režisérem Patricem Lecontem v Praze české premiéry filmu Poloviční šance. 1964-1969 měl za manželku herečku a režisérku Nathalii Delonovou a jejich jediný syn Anthony Delon se rovněž věnuje herectví. Od poč. 90. let je ženatý s někdejší holandskou královnou krásy a fotomodelkou Rosalií van Brevenovou.


Filmografie

1957 - Quand la femme s'en mêle (Když se do tohozaplete žena; r. Yves Allégret);
1958 - Sois belle et tais-toi (Buď hezká a mlč; r. Marc Allégret); Christine (Kristina - ČTV; r. Pierre Gaspard-Huit);Faibles femmes (Slabé ženy; r. Michel Boisrond);
1959 - Le chemin des écoliers (Velká zacházka; r. Michel Boisrond);
1960 - Plein soleil (V plném slunci; r. René Clément); Roccoe i suoi fratelli (Rocco a jeho bratři;r. Luchino Visconti);
1961 - Chegioia vivere (Jaká slast žít; r.René Clément); Les amours célèbres (Slavné lásky; r. Michel Boisrond);L'eclisse (Zatmění; r. MichelangeloAntonioni);
1962 -  L'échiquier de Dieu (Boží posel; r. Denys deLa Patellière, Noel Howard); Le diable et les dix commandements (Ďábel a desatero; r. Julien Duvivier);Il gattopardo (Gepard; r. LuchinoVisconti); Le chien (TV - Pes; r. François Chalais);
1963 - Mélodie en sous-sol (Melodiepodzemí; r. Henri Verneuil); Le tulipe noire (Černý tulipán; r. Christian-Jaque); Les félins (Šelmy; r. RenéClément); Carambolages (Karamboly -V; r. Marcel Bluwal);
1964 -L'insoumis (Nepodrobený; r. Alain Cavalier); The Yellow Rolls-Royce (Žlutý rolls-royce - ČTV; r. AnthonyAsquith);
1965 - Once a Thief (Kdojednou kradl; r. Ralph Nelson);
1966 - Lost Command (Ztracená hlídka; r. Mark Robson); Paris brûle-t-il? (HoříPaříž?; r. René Clément); Texas Across the River (Za řekou je Texas - ČTV; r. Michael Gordon); Les aventuriers (Dobrodruzi; r. Robert Enrico);
1967 - Diaboliquement vôtre (Ďábelsky váš - ČTV; r. JulienDuvivier); Le samouraï (Samuraj -ČTV; r. Jean-Pierre Melville);
1968 - Histoires extraordinaires/Tre passi nel delirio (Podivuhodné příběhy - ČTV; r. Louis Malle, Roger Vadim, FedericoFellini); Adieu l'ami (Sbohem, příteli - V; r. Jean Herman); La motocyclette/Girl on a Motorcycle (Dívka na motocyklu; r. Jack Cardiff);La piscine (Bazén - V; r. JacquesDeray); Jeff (r. Jean Herman); Le clan des Siciliens (Sicilský klan; r. Henri Verneuil);
1970 - Borsalino (r. Jacques Deray); Le cercle rouge (Osudový kruh - ČTV; r. Jean-PierreMelville); Madly (r. Roger Kahane);
1971 - Fantasia chez les ploucs (Obrazotvornost křupanů; r. Gérard Pirès);Doucement les basses! (Hlavně v klidu! - ČTV; r. Jacques Deray); La veuve Couderc (Vdova Coudercová - ČTV; r. Pierre Granier-Deferre); Soleil rouge (Krvavé slunce - V; r. Terence Young);The Assassination of Trotsky (Zavraždění Trockého; r. Joseph Losey); Il étaitune fois un flic (Byl jednou jeden policajt; r. Georges Lautner);
1972 - La prima notte di quiete (Prvníklidná noc; r. Valerio Zurlini); Un flic (Policajt - V; r. Jean-Pierre Melville); Scorpio (Štír - ČTV; r. Michael Winner); Traitement de choc (Léčba šokem - V; r. Alain Jessua);
1973 - Les granges brûlées (Spálené stodoly; r. Jean Chapot); Tony Arzenta e Big Guns (TonyArzenta a velká zvířata; r. Duccio Tessari); Deux hommes dans la ville (Dva muži ve městě; r. José Giovanni);La race des seigneurs (Vyvolení -ČTV; r. Pierre Granier-Deferre);
1974 - Les seins de glace (Ledová ňadra -V; r. Georges Lautner); Borsalino and Co. (Borsalinoa spol.; r. Jacques Deray);Zorro -  ČTV (r. Duccio Tessari);
1975 - Flic Story (Povídka o policajtovi; r. JacquesDeray); Le gitan (Cikán - ČTV; r.José Giovanni);
1976 - Comme unboomerang (Jako bumerang - ČTV; r.José Giovanni); Monsieur Klein (PanKlein - ČTV; r. Joseph Losey; + spol. prod.); Le gang (Gang; r. JacquesDeray);
1977 - Armaguedon (r. Alain Jessua);L'homme pressé (Uspěchaný muž - ČTV/Muž ve spěchu - ČTV; r. ÉdouardMolinaro); Mort d'un pourri (Smrtdarebáka; r. Georges Lautner);
1978 - Attention, les enfants regardent (Pozor, děti se dívají; r. Serge Leroy);
1979 - The Concorde - Airport '79 (Concorde- Letiště 1979 - ČTV; r. David Lowell Rich); Le toubib (Doktor - ČTV; r. Pierre Granier-Deferre);
1980 - Trois hommes àabattre (Tři muži na zabití; r.Jacques Deray); Těgeran-43 (Teherán-43;r. Alexandr Alov, Vladimir Naumov);
1981 - Pour la peau d'un flic (Kdo nastavíkůži - V; r. Alain Delon);
1982 - Le choc (Šok - ČTV; r. RobinDavis);
1983 - Le battant (Rváč - V/Bojovník - ČTV; r. Alain Delon); Un amour de Swann (Swannova láska; r. Volker Schlöndorff);
1984 - Notre histoire (Náš příběh - ČTV; r. Bertrand Blier);
1985 - Parole de flic (Slovo policajta - V; r. José Pinheiro);
1986 - Le passage (Cesta - ČTV; r. René Manzor);
1988 - Ne réveillez pas un flic quidort (Nebuďte policajta! - ČTV; r.José Pinheiro); Cinéma (TV -Cinema - ČTV; r. Philippe Lefebvre);
1990 -Nouvelle vague (Nová vlna; r. Jean-Luc Godard); Dancing Machine (Vražedný tanec; r. Gilles Béhat);
1991 - Le retour de Casanova (Návrat Casanovy - ČTV; r. ÉdouardNiermans);
1992 - Derapage (Smyk; r.Jacques Deray);
1993 - Un crime(Zločin; r. Jacques Deray);
1994 -Les cent et une nuits (Sto a jedna noc; r. Agnès Vardová); L'ours enpeluche (Plyšoví medvědi; r. Jacques Deray);
1996 - Belmondo, le magnifique (D - Belmondo: Skvělý; r. PatrickChammings);
1997 - Le jour et lanuit (Den a noc; r. Bernard-Henri Lévy); Une chance sur deux (Poloviční šance; r. Patrice Leconte);
2000 - Les acteurs (Herci; r. BertrandBlier).


Bibliografie

VIOLET, Bernard: Tajemný
Delon. Brno, Littera - Kovařík 2001, 349 s. - ŽÁK, Jiří: … na slovíčko,
Francie. Praha. Altea 2001, s. 127ZONDERGELD, Rein A.: Alain Delon - Jeho život
a filmy. Plzeň, Mustang 1994, 121 s. - ZONDERGELD, Rein A.: Alain Delon. Praha,
Čs. filmový ústav 1990, 175 s. - Story, 1997, č. 36, s. 26-27. -  Kinorevue, 1995, č. 10, s. 20-21. - 100+1 ZZ,
1994, č. 17, s. 47-48 (rozhovor). - Kino, 1993, č. 2, s. 18 (rozhovor). -
Magazín RP, 16.10.1993, s. 6-7. - Kino, 1992, č. 6, s. 8-9. - Film Fan, 1992,
č. 4, s. 32-33. - Týdeník Televize, 1992, č. 40, s. 8. - 100+1 ZZ, 1992, č. 16,
s. 44-45 (rozhovor). - Květy, 1992, č. 42, s. 18-19. - Telegraf, 21.2.1992, s.
5. - Týdeník Čs. televize, 1990, č. 44, s. 26. - Interpressfilm, 1990, č. 5, s.
51-55 (rozhovor). - Záběr, 1986, č. 24, s. 1. - Film a divadlo, 1986, č. 6, s.
28-29. - Kino, 1985, č. 22, s. 8-9. - Záběr, 1985, č. 20, s. 5. Kino, 1981, č.
5, s. 14, 16. - Film a divadlo, 1974, č. 20, s. 28-29. - Film a divadlo, 1971,
č. 20, s. 22-23. - Svět v obrazech, 1971, č. 34. -  Filmové a televizní noviny, 1969, č. 7, s. 1,
8. - Mladý svět, 1969, č. 16, s. 5-7. - Záběr, 1968, č. 12, s. 1. - Magazín
Kina, 1968, s. 128-134.

 
optimalizace PageRank.cz $(document).ready(function(){ $("#cntw:first a[rel^='prettyPhoto']").prettyPhoto({animationSpeed:'fast',theme:'facebook',slideshow:2000, autoplay_slideshow: false}); });