Warning: getimagesize(./herci/29/7_13371154854929.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/66295/virtual/www/domains/dvdedice.cz/inc_front_end/pages/p_detail_herec.php on line 39
Herci a herečky: DAVISOVÁ Geena
DVDedice
Nákupní košík
Poloľek:27
Cena:4015,- Kč
Dokončit objednávku     
 DVD
Najlacnější DVD filmy na Slovensku Filmy na DVD od 49 Kč
PŘEPNĚTE SHOP NA CZ NEBO SK VERZI

NOVINKY

Pokud chcete být informování o aktualitách, speciálních nabídkách, slevách a novinkách

Napište prosím svůj email

KLUB DVDedice

Bezplatné klubové členství
- slevy pro registrované
- soutěľe, dárky a DVD
- pravidelné informace o novinkách a speciálních nabídkách


více informací »

DVD NOVINKY

Herci a herečky: DAVISOVÁ Geena

DAVISOVÁ Geena

(Virginia Elizabeth Davis)

nar. 21. ledna 1957 - Wareham, Massachusetts (USA)

Jako hudebně nadaná dcera inženýra a učitelky vynikala od dětství ve hře na flétnu, klavír a varhany. O divadlo se začala zajímat v sedmnácti letech, když studovala rok ve Švédsku. Po návratu do USA získala herecké vzdělaní na Boston University a 1979 přesídlila do New Yorku, kde pracovala jako prodavačka a uplatnila se jako modelka u agentury ZOLI. Kromě toho se připojila k divadelnímu souboru Mount Washington Repertory Company v Nové Anglii a zvítězila v recitační soutěži. Postupně vystupovala v TV seriálech Buffalo Bill (1983-84), jehož jednu epizodu také napsala, a Sára (1985); v dalších vystupovala jako host, např. Family Ties (1982-89, Rodinná pouta - ČTV), Riptide, Remington Steele - ČTV a Trying Times (Těžké časy). Před film. kamerou debutovala vedlejší úlohou hřmotné vyčouhlé dívky April, s níž sdílí stejnou hereckou šatnu za ženu převlečený smolařský hrdina (Dustin Hoffman) hořké komedie Tootsie (r. S. Pollack). První její hlavní rolí byla novinářka Veronika Quaifeová, kterou zasvětí do svých pokusů s telepřenosem šílený vědec (Jeff Goldblum), v hororu Moucha (r. D. Cronenberg). Držitelkou Oscara 1988 se stala díky svému výkonu, jaký předvedla v úloze poněkud ztřeštěné majitelky zvířecího útulku Muriel Pritchettové, jejíž city opětuje nešťastně ženatý autor cestovních průvodců (William Hurt), v posmutnělé komedii Náhodný turista (r. L. Kasdan). O Oscara 1991 se ucházela a Donatellova Davida 1992 obdržela za svůj part provdané dívky Thelmy Dickinsonové, pro niž a její starší přítelkyni (Susan Sarandonová) končí zpočátku nevinný víkendový únik z maloměstské nudy tragicky, v psychologicko- dobrodružném snímku Thelma a Louise (r. R. Scott). Pozici hvězdy si G. D. upevnila v satirické komedii Hrdina proti své vůli (r. S. Frears), kde se představila jako ambiciózní TV reportérka Gale Gayleyová, pátrající po údajném zachránci (Dustin Hoffman) z havarovaného letadla. Nominací na Zlatý glóbus 1994 byl ohodnocen její výkon v roli Julie Mannové, pisatelky volebních projevů demokratického kandidáta (Mitchell Ryan), která se během volební kampaně sblíží se svým politickým rivalem (Michael Keaton), v potrhlé komedii Bez řečí (r. R. Underwood). 1987-90 byla provdána za herce Jeffa Goldbluma, po jehož boku hrála ve filmech Transylvania 6-500, Moucha a Pozemšťanky jsou lehce k mání. Vede vlastní produkční společnost Genial Pictures. 1993-98 byla manželkou režiséra Rennyho Harlina.


Filmografie

1982 -Tootsie(r. Sydney Pollack);
1985 -Fletch - ČTV (r. Michael Ritchie);Transylvania 6-5000 - V (r. Rudy DeLuca); Secret Weapons (TV - Tajné zbraně; r. Don Taylor);
1986 - The Fly (Moucha;r. David Cronenberg);
1988 -Beetlejuice - V (r. Tim Burton); TheAccidental Tourist (Náhodný turista;r. Lawrence Kasdan); Earth Girls Are Easy (Pozemšťankyjsou lehce k mání; r. Julien Temple);
1990 - Quick Change (Rychlá změna - V; r. Howard Franklin, Bill Murray);
1991 - Thelma & Louise (Thelma aLouise; r. Ridley Scott);
1992 -A League of Their Own (Velké vítězství;r. Penny Marshallová); Hero (Hrdinaproti své vůli; r. Stephen Frears);
1994 -Angie - V (r. MarthaCoolidgeová); Speechless (Bez řečí -V; r. Ron Underwood; + spol. prod.);
1995 - CutThroat Island (Ostrovhrdlořezů; r. Renny Harlin);
1996 - The Long Kiss Goodnight (Dlouhýpolibek na dobrou noc; r. Renny Harlin); Mistrial (TV -Lekce - KTV; r. Heywood Gould; pouze spol. prod.);
1999 - Stuart Little (Myšák Stuart Little; r. Rob Minkoff);
2000 - The Geena Davis Show (TV; r.Andy Cadiff; + spol. prod.);
2002 -Stuart Little 2 (Myšák Stuart Little 2;r. Rob Minkoff).


Bibliografie

Satelit, 2001, č. 31, s. 66. -
Total Film, srpen 2000, č. 6, s. 22-23. - Kinorevue, 1997, č. 2, s. 52-53. -
Denní Telegraf, 15.12.1994, s. 12. - Kino, 1993, č. 6, s. 16-17. - Kino, 1992,
č. 3, s. 9. -  Cinema, 1992, č. 2, s. 18.
- Film Fan, 1992, č. 11, s. 16-17. - 
Kinorevue, 1991, č. 5, s. 16.

 
optimalizace PageRank.cz $(document).ready(function(){ $("#cntw:first a[rel^='prettyPhoto']").prettyPhoto({animationSpeed:'fast',theme:'facebook',slideshow:2000, autoplay_slideshow: false}); });