Warning: getimagesize(./herci/89/7_341154853889.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/66295/virtual/www/domains/dvdedice.cz/inc_front_end/pages/p_detail_herec.php on line 39
Herci a herečky: ATTENBOROUGH Richard
DVDedice
Nákupní košík
Poloľek:0
Cena:0,- Kč
Dokončit objednávku     
 DVD
Najlacnější DVD filmy na Slovensku Filmy na DVD od 49 Kč
PŘEPNĚTE SHOP NA CZ NEBO SK VERZI

NOVINKY

Pokud chcete být informování o aktualitách, speciálních nabídkách, slevách a novinkách

Napište prosím svůj email

KLUB DVDedice

Bezplatné klubové členství
- slevy pro registrované
- soutěľe, dárky a DVD
- pravidelné informace o novinkách a speciálních nabídkách


více informací »

DVD NOVINKY

Herci a herečky: ATTENBOROUGH Richard

ATTENBOROUGH Richard

(Richard Samuel Attenborough)

nar. 29. srpna 1923 - Cambridge (Velká Británie)

Je synem rektora Leicester University College. V sedmnácti letech získal stipendium na londýnské Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Ještě během studií účinkoval na divadle, kde debutoval 1941 ve hře Eugena O'Neilla Ach, ta léta bláznivá. 1942 byl vybrán do válečného filmu Moře, náš osud (r. N. Coward, D. Lean), ve kterém vytvořil malou, ale výraznou postavu zbabělce Stokera. Do podobných typů byl později často obsazován. 1943-46 sloužil u film. jednotky v Královském letectvu. Po demobilizaci se vrátil k herecké práci. Byl mj. v původním hereckém obsazení londýnské inscenace slavné detektivky Agathy Christie Past na myši (1952-54) a hrál v řadě filmů, např. postavy pilotů (Otázka života a smrti, Společný cíl). Výrazněji na sebe upozornil v 50. a 60. letech zejm. komediálními rolemi: vojín Cox v satiře na poměry v britské armádě za 2. světové války Vojínův postup (r. J. Boulting); poručík Lexa, jeden ze skupiny penzionovaných důstojníků, kteří podniknou vyloupení banky, v komedii podle románu Johna Bolanda Liga gentlemanů (r. B. Dearden). Některé jeho herecké kreace byly odměněny prestižními cenami. Za roli hlavního seržanta Lauderdalea v dramatu z konce britské koloniální nadvlády v jedné africké zemi Pušky v Batasi (r. J. Guillermin) a za roli Billyho Savagea, manžela hrdinky zatížené mediálními stavy, v dramatu Seance za deštivého odpoledne (r. B. Forbes) získal cenu BAFTA 1964. Laureátem Zlatého glóbu 1966 se stal díky vedlejší úloze Frenchyho Burgoynea, člena posádky dělového lodi, v dobrodružném dramatu o incidentu na čínské řece Jang-c'-ťiang The Sand Pebbles (r. R. Wise). Přisouzen mu byl také Zlatý glóbus 1967 za vedlejší roli ředitele cirkusu Alberta Blossoma ve film. muzikálu Pan doktor a jeho zvířátka I, II (r. R. Fleischer). 1959 založil spolu s hercem, scenáristou a režisérem Bryanem Forbesem výrobní společnost Beaver Films. Na konci 60. let se začal věnovat režii; debutoval film. verzí antimilitaristického muzikálu Joan Littlewoodové Jaká to rozkošná válka!. Natáčel většinou výpravné eposy, často s politickým podtextem: životopisný film o studentských letech britského premiéra Mladý Winston, válečný snímek Příliš vzdálený most, psychologické drama schizofrenního břichomluvce podle románu Williama Goldmana Kouzlo, film. verze broadwayského muzikálu Chorus Line, politické drama o boji proti jihoafrickému apartheidu Volání svobody, životopisný snímek o králi film. komiků Chaplin, film. adaptace hry Williama Nicholsona o pozdní milostné romanci spisovatele a filozofa Clivea Staplese Lewise Krajina stínů (Cena Alexandra Kordy), romantický příběh o první velké lásce spisovatele Ernesta Hemingwaye Láska a válka. Jeho nejlepší prací se stala historická životopisná freska o indickém filozofovi a státníkovi Gándhí, vyznamenaná mj. osmi Oscary 1982 (nejlepší film, režie, mužský herecký výkon v hlavní roli, původní scénář, kamera, střih, výprava a kostýmy). Herecky se připomněl až v 90. letech díky postavě sebevědomého milionáře Johna Hammonda, jemuž se vymkl z rukou vědecký projekt rekonstrukce genotypu druhohorních ještěrů, v úspěšné dobrodružné sci-fi podle románu Michaela Crichtona Jurský park (r. S. Spielberg). Vděčnou úlohu laskavého staříka Krisse Kringlea, vydávajícího se za Santa Clause, dostal ve vánoční fantaskní komedii Zázrak v New Yorku (r. L. Mayfield). 1970 byl R. A. jmenován předsedou Royal Academy of Dramatic Art, 1971 se stal viceprezidentem Britské filmové a televizní akademie a dlouhou dobu zastával funkci předsedy Britského film. ústavu (BFI). Ve své kariéře získal řadu ocenění (např. Felix 1988 za celoživotní dílo, Humanitární cena Jeana Renoira 1987) a za zásluhy o film a divadlo mu byl udělen Řád britského impéria (1967) a posléze byl povýšen do šlechtického stavu (1976) a jmenovám lordem (1993). Je autorem knížky In Search for Gandhi (1982, Hledání Gándhího). Od roku 1944 je ženatý s herečkou Sheilou Simovou, s níž má syna a dvě dcery. Nejstarší syn Michael působí jako divadelní režisér. Jeho mladší bratr David Attenborough je známým odborníkem na život v přírodě, který popularizuje výchovnými TV seriály.


Filmografie

1942 - In Which We Serve (Moře, náš osud; r. Noel Coward, David Lean);
1943 - It Started at Midnight/Schweik's New Adventures (Švejk bourá Německo; r. Karel Lamač);The Hundred Pound Window (Stolibrové okénko; r. Brian Desmond Hurst);
1945 - Journey Together (Společný cíl; r. John Boulting);
1946 - A Matter of Life and Death (Otázka života a smrti; r. MichaelPowell, Emeric Pressburger); School for Secrets (Škola tajné služby; r. PeterUstinov);
1947 - The Man Within (Mezi podloudníky; r. Bernard Knowles);Dancing with Crime (Koketování se zločinem; r. John Paddy Carstairs); BrightonRock (Brightonská skála; r. John Boulting);
1948 - London Belongs to Me (Londýn patří mně; r. Sidney Gilliat);The Guinea Pig (Pokusný králík; r. Roy Boulting);
1949 - The Lost People (Ztracení lidé; r. Bernard Knowles, MurielBoxová); Boys in Brown (Chlapci v hnědém; r. Montgomery Tully); MorningDeparture (Ranní vyplutí; r. Roy Baker);
1951 - Hell Is Sold Out (Peklo je vyprodané; r. Michael Anderson); TheMagic Box (Kouzelná skříňka; r. John Boulting);
1952 - Gift Horse (Darovaný kůň; r. Compton Bennett); Father'sDoing Fine (Otec se má skvěle; r. Henry Cass);
1953 - Eight O'Clock Walk (Procházka v osm hodin; r. LanceComfort);
1955 - The Ship That Diedof Shame (Loď, která zemřela hanbou; r. Basil Dearden);
1956 - Private's Progress (Vojínův postup; r. John Boulting); TheBaby and the Battleship (Dítě a bitevní loď; r. Jay Lewis); Brothers in Law(Bratři mezi paragrafy; r. Roy Boulting);
1957 - The Scamp (Rošťák; r. Wolf Rilla);
1958 - Dunkirk (Dunkerque - ČTV; r. Leslie Norman); The Man Upstairs (Muž nahoře; r. Don Chaffey); Sea ofSand (Písečné moře - ČTV; r. GuyGreen); Danger Within (Nebezpečí mezi námi; r. Don Chaffey);
1959 - I'm All Right, Jack (Jsem vpořádku, Jacku; r. John Boulting); Jet Storm (Bouřlivý let; r. C. RakerEndfield); S.O.S. Pacific (r. Guy Green);
1960 - The Angry Silence (Hněvivé ticho; r. Guy Green; + spol. prod.); TheLeague of Gentlemen (Liga gentlemanů;r. Basil Dearden);
1961 - WhistleDown the Wind (Mluvit do větru; r. Bryan Forbes; pouze prod.); Only Two CanPlay (Jen dva mohou hrát; r. SidneyGilliat); All Night Long (Po celou noc; r. Basil Dearden);
1962 - The Dock Brief (Pověření obhajobou ex offo; r. James Hill);The L-Shaped Room (Pokoj ve tvaru L;r. Bryan Forbes; pouze spol. prod.);
1963 - The Great Escape (Velký útěk - V; r. John Sturges);
1964 - Seanceon a Wet Afternoon (Seance za deštivého odpoledne; r. Bryan Forbes; + spol.prod.); The Third Secret (Třetí tajemství; r. Charles Crichton); Guns at Batasi(Pušky v Batasi; r. John Guillermin);
1965 - Flight of the Phoenix (Let Fénixe - ČTV; r. Robert Aldrich);
1966 -The Sand Pebbles (r. Robert Wise);
1967 - Doctor Dolittle (Pan doktor a jehozvířátka I, II; r. Richard Fleischer);
1968 - Only When I Larf (Jen když se chechtám; r. Basil Dearden); The Blissof Mrs. Blossom (Blaho paní Blossomové; r. Joe McGrath);
1969 - Oh! What a Lovely War (Jakáto rozkošná válka!; r. Richard Attenborough; pouze r., spol. prod.); TheMagic Christian (Kouzelný Kristián -ČTV; r. Joe McGrath); David Copperfield (r. Delbert Mann); The Last Grenade(Poslední granát; r. Gordon Flemyng);
1970 - Loot (Kořist; r. Silvio Narizzano); 10 Rillington Place (r. RichardFleischer); A Severed Head (Uťatá hlava; r. Dick Clement);
1972 - Young Winston (Mladý Winston;r. Richard Attenborough; pouze r.);
1974 - Ten Little Indians/And Then There Were None (Deset malých černoušků; r. PeterCollinson); Rosebud (r. Otto Preminger);
1975 -Brannigan - ČTV (r.Douglas Hickox); Conduct Unbecoming (Nevhodnéchování - ČTV; r. Michael Anderson);
1977 - A Bridge Too Far (Přílišvzdálený most - V; r. Richard Attenborough; pouze r.); Šantrandžké khilári(Šachisté; r. Sátjadžit Ráj);
1978 -Magic (Kouzlo - ČTV; r. RichardAttenborough; pouze r.);
1979 - TheHuman Factor (Lidský faktor; r. Otto Preminger);
1982 - Gandhi (Gándhí;r. Richard Attenborough; pouze r., spol. prod.);
1985 -Chorus Line (r.Richard Attenborough; pouze r.);
1987 - Cry Freedom (Volání svobody; r.Richard Attenborough; pouze r., prod.);
1992 -Chaplin (r. RichardAttenborough; pouze r., spol. prod.);
1993 - Jurassic Park (Jurský park;r. Steven Spielberg); Shadowlands (Krajinastínů; r. Richard Attenborough; pouze r., spol. prod.);
1994 - Miracle on 34th Street (Zázrak v New Yorku; r. Les Mayfield);
1996 - E = mc2 (r. Benjamin Fry); Love and War (Láska a válka; r. Richard Attenborough;pouze r., spol. prod.);Hamlet - V (r.Kenneth Branagh);
1997 - The LostWorld: Jurassic Park (Ztracený svět;r. Steven Spielberg);
1998 -Elizabeth (Královna Alžběta; r.Shekhar Kapur); Grey Owl (Indián -V; r. Richard Attenborough; pouze r., spol. prod.);
2000 - Ljuset håller mig sållskap (D - Světlo je mýmspolečníkem; r. Carl-Gustaf Nykvist); The Railway Children (TV - Děti z nádraží;r. Catherine  Morsheadová);
2002 - Puckoon (r. Terence Ryan).


Bibliografie

JURKA, Jan: Filmaři před
mikrofonem 1. Praha, Čs. filmový ústav 1989, s. 11-18. - Satelit, 1999, č. 30,
s. 60 (rozhovor). - Cinema, 1994, č. 9, s. 26-27. - Film Fan, 1992, č. 7-8, s.
31 (rozhovor). - Svobodné slovo, 1991, č. 66, s. 5. - Týdeník Čs. televize,
1990, č. 6, s. 13 (rozhovor). - Kino, 1990, č. 4, s. 7. - Mladý svět, 1990, č.
12, s. 20-21 (rozhovor). - Svět v obrazech, 1990, č. 5, s. 15 (rozhovor). -
Záběr, 1990, č. 1, s. 5 (rozhovor). - Interpressfilm, 1983, č. 12, s. 23-25. -
Květy, 1983, č. 41, s. 7 (rozhovor). - Záběr, 1983, č. 24, s. 5 (rozhovor). -
Interpressfilm, 1983, č. 6, s. 12-23 (rozhovor). - Interpressfilm, 1983, č. 3,
s. 30-32 (rozhovor). - Kino, 1964, č. 15, s. 5 (rozhovor).

 
optimalizace PageRank.cz $(document).ready(function(){ $("#cntw:first a[rel^='prettyPhoto']").prettyPhoto({animationSpeed:'fast',theme:'facebook',slideshow:2000, autoplay_slideshow: false}); });